Guida degli insegnamenti

Syllabus

Partially translatedTradotto parzialmente
[W000597] - FRUIT QUALITY CONTROLFRUIT QUALITY CONTROL
Bruno MEZZETTI
Lingua di erogazione: INGLESELessons taught in: ENGLISH
Laurea Magistrale - [AM04] FOOD AND BEVERAGE INNOVATION AND MANAGEMENT Master Degree (2 years) - [AM04] FOOD AND BEVERAGE INNOVATION AND MANAGEMENT
Dipartimento: [040027] Dip.Scienze Agrarie,Alimentari e AmbientaliDepartment: [040027] Dip.Scienze Agrarie,Alimentari e Ambientali
Anno di corsoDegree programme year : 1 - Secondo Semestre
Anno offertaAcademic year: 2023-2024
Anno regolamentoAnno regolamento: 2023-2024
Obbligatorio
Crediti: 6
Ore di lezioneTeaching hours: 54
TipologiaType: B - Caratterizzante
Settore disciplinareAcademic discipline: AGR/03 - ARBORICOLTURA GENERALE E COLTIVAZIONI ARBOREE


LINGUA INSEGNAMENTO LANGUAGE

INGLESE

English


PREREQUISITI PREREQUISITES

Sono propedeutici all'insegnamento i seguenti argomenti: le conoscenze di base della biologia vegetale, della chimica e della chimica degli alimenti.

The following topics are propaedeutic to the teaching: the basic knowledge of plant biology, chemistry and food chemistry.


MODALITÀ DI SVOLGIMENTO DEL CORSO DEVELOPMENT OF THE COURSE

Il corso si svolge attraverso lezioni frontali (4 ECTS, 36 ore) con l'ausilio di presentazioni power point, mentre la seconda parte del corso (2 ECTS, 18 ore) consiste in esercitazioni pratiche in aula e in laboratorio, riguardanti gli argomenti principali tecniche di analisi della qualità dei frutti. Il corso si sviluppa anche in piattaforma e-learning, prevedendo l'accesso gratuito alle presentazioni esposte in aula; inoltre nella piattaforma vengono forniti approfondimenti sulle informazioni fornite in aula e sugli argomenti di interesse per il corso (es. elenchi varietali, regolamenti, ecc.).

The course is taught through frontal lectures (4 ECTS, 36 hours) with the help of power point presentations, while the second part of the course (2 ECTS, 18 hours) consists of practical exercises in the classroom and in the laboratory, regarding the main techniques of analysis of fruit quality. The course is also developed in e-learning platform, by providing free access to the presentations exposed in the classroom; in addition, insights on the informations provided in the classroom and on topics of interest for the course (ex. varietal lists, regulations, etc.) are given in the platform.


RISULTATI DI APPRENDIMENTO ATTESI LEARNING OUTCOMES
Conoscenze e comprensione.

Acquisire adeguate conoscenze di base sull'origine botanica, sulle caratteristiche agronomiche e produttive, e sulle principali tecniche di coltivazione dei frutti più commercializzati;


Capacità di applicare conoscenze e comprensione.

(a) capacità di comprendere le caratteristiche nutrizionali dei principali prodotti frutticoli; (b) capacità di valutare le caratteristiche dei prodotti frutticoli in un'ottica di ottimizzazione della qualità dei prodotti alimentari derivati; c) organizzare le analisi di laboratorio necessarie per accertare la qualità e la sicurezza dei prodotti a base di frutta.


Competenze trasversali.

(a) autonomia di giudizio: capacità di individuare le analisi dei dati necessarie per la caratterizzazione qualitativa dei prodotti agroalimentari a base di frutta e per la valutazione dei requisiti di sicurezza; (b) capacità di comunicare in modo chiaro ed esaustivo nozioni, idee, problemi e soluzioni tecniche ad interlocutori, professionali e non, rappresentativi delle diverse e specifiche competenze della filiera agroalimentare del settore frutticolo.


Knowledge and Understanding.

To achieve adequate basic knowledge on the botanical origin, agricultural and productive characteristics, and on the main cultivation techniques of the most marketed fruits;


Capacity to apply Knowledge and Understanding.

(a) ability to understand the nutritional characteristics of the main fruit products; (b) ability to assess the characteristics of the fruit products in a perspective of optimizing the quality of food products derived; (c) organize the laboratory analyses necessary to ascertain the quality and safety of the fruit products.


Transversal Skills.

(a) making judgements: ability to identify the data analyses needed for the qualitative characterization of agro-food products of fruit origin, and for the evaluation of the safety requirements; (b) capability of clearly and exhaustively communicate notions, ideas, problems and technical solutions to interlocutors, either professional or not, representative of the various and specific competencies in the agro-food supply chain in the fruit sector.



PROGRAMMA PROGRAM

(a) autonomia di giudizio: capacità di individuare le analisi dei dati necessarie per la caratterizzazione qualitativa dei prodotti agroalimentari a base di frutta e per la valutazione dei requisiti di sicurezza; (b) capacità di comunicare in modo chiaro ed esaustivo nozioni, idee, problemi e soluzioni tecniche ad interlocutori, professionali e non, rappresentativi delle diverse e specifiche competenze della filiera agroalimentare del settore frutticolo.

• Introduction to the fruitculture, definition of the concept of quality and its determinant factors (0.5 ECTS).
• Native area and spread of major fruit species and their pedo-climatic adaptability. Genetic classification, outlines of cultivation techniques and commercial properties of stone fruits, pome fruits, minor fruits, berries, nuts, dual-purpose cultivations, local fruits and citrus. Mentions of floral biology: flowering time, incompatibility, pollination, fertilization, parthenocarpy (1 ECTS).
• Evaluation of fruit quality: factors that affect the fruit quality, the objectives of fruit quality, the difference between qualitative and nutritional aspects, quality and ripeness of the fruit (some mentions on the maturation physiology) (0.5 ECTS).
• Tools for the evaluation of fruit quality: control methods, post-harvest technical standards, ICE standards and common quality standards (0.5 ECTS).
• The importance of sensory analysis in the evaluation of fruit quality: examples of practical application of sensory analysis (1 ECTS).
• The importance of the nutritional analysis in the evaluation of fruit quality: deepening their meaning and the most used laboratory instruments for their implementation (1.5 ECTS).
• Techniques for processing, packaging and storage of fruits and their derivatives (0.5 ECTS).
• The biotechnology applied to fruitculture for the improvement of fruit quality: future scenarios and relationship with the consumers’ health (0.5 CFU).


MODALITÀ DI SVOLGIMENTO DELL'ESAME DEVELOPMENT OF THE EXAMINATION
Modalità di valutazione dell'apprendimento.

Per la prima sessione, prove scritte costituite da un massimo di 25 domande a risposta aperta, sui principali argomenti trattati durante il corso. Gli esami successivi potranno essere scritti o orali a seconda della richiesta dello studente. Sempre su richiesta dello studente, la prova scritta può essere seguita da un ulteriore colloquio orale (circa 3 domande). Il voto della prova orale verrà proposto come voto finale in base alla qualità delle risposte. Il voto finale di questo modulo verrà utilizzato per il calcolo del voto finale dell'esame completo.


Criteri di valutazione dell'apprendimento.

Nel corso delle prove scritte e orali lo studente dovrà dimostrare: (a) la conoscenza di base delle caratteristiche botaniche e morfologiche delle principali specie da frutto trattate; (b) la conoscenza e la comprensione dei principali fattori che influenzano la qualità dei frutti nelle diverse fasi del ciclo produttivo; c) la conoscenza dei metodi analitici per la determinazione qualitativa e quantitativa di vitamine e nutrienti specifici; d) un'adeguata conoscenza delle definizioni di qualità e dell'uso della terminologia tecnica.


Criteri di misurazione dell'apprendimento.

Il voto finale è attribuito in trentesimi.


Criteri di attribuzione del voto finale.

La prova scritta sarà composta da un massimo di 25 domande, ciascuna delle quali consentirà di ottenere un massimo di 5 punti. La valutazione finale sarà riportata in trentesimi. La prova orale sarà articolata in tre domande, ciascuna delle quali potrà attribuire un punteggio variabile da 0 a 10 punti. La lode sarà attribuita agli studenti che, avendo conseguito la valutazione più alta, avranno dimostrato la completa padronanza della materia.


Learning Evaluation Methods.

For the first session, written exams consisting of a maximum of 25 open-ended questions, on the main topics covered during the course. Subsequent exams will be written or oral depending on the student's request. Always at the request of the student, the written test can be followed by an additional oral interview (about 3 questions). The mark of the oral exam will be proposed as final mark depending to the quality of the responses. The final mark of this module will be used for the calculation of the final mark of the full exam.


Learning Evaluation Criteria.

During the written and oral tests, the student will have to show: (a) the basic knowledge of botanical and morphological characteristics of the main fruit species treated; (b) the knowledge and understanding of the main factors that affect the fruit quality at different stages of the production cycle; (c) the knowledge of analytical methods for the qualitative and quantitative determination of specific vitamins and nutrients; (d) an adequate knowledge of the definitions of quality and the use of technical terminology.


Learning Measurement Criteria.

The final mark is attributed in thirtieths.


Final Mark Allocation Criteria.

The written test will consist of a maximum of 25 questions, each of which will allow you to obtain a maximum of 5 points. The final evaluation will be reported out of thirty. The oral exam will be divided into three questions, each of which can give a variable score between 0 and 10 points. Honors will be given to students who, having achieved the highest rating, have demonstrated complete mastery of the subject.



TESTI CONSIGLIATI RECOMMENDED READING

-ARBORICOLTURA GENERALE, PATRON EDITORE, 2012
-Gestione della qualità e conservazione dei Prodotti ortofrutticoli. A cura di Giancarlo Colelli e Paolo Inglese
- BIOTECNOLOGIE SOSTENIBILI, EDAGRICOLE 2017
-Magazines related to fruitculture, such as "L’informatore agrario", The educational material used during the lessons and the additional educational material, including pomological cards and lists of varieties, are available on the e-learning web platform.

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Scheda insegnamento erogato nell’A.A. 2023-2024
Le informazioni contenute nella presente scheda assumono carattere definitivo solo a partire dall'A.A. di effettiva erogazione dell'insegnamento.
Academic year 2023-2024

 


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